Suomen suurimmat puolueet
SUOMEN POLIITTISET PUOLUEET

Suomen suurimmat puolueet

Suomessa toimii lukuisia poliittisia puolueita,jotka pyrkivät vaikuttamaan ja osallistumaan Suomea koskevaan päätöksentekoon. Tässä artikkelissa kerromme maan suurimmista puolueista, niiden pääpiirteistä ja tämän hetken tärkeimmistä toimijoista puolueessa.

Kansallinen Kokoomus

Kansallinen Kokoomus (KOK) tunnetaan paremmin lyhyemmällä nimellään Kokoomus. Puolueen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Petteri Orpo. Aatesuunnaltaan puolue edustaa keskusta-oikeistolaista liberaalikonservatismia. Puolueen toiminnalle leimallista on maltillinen liberalismi ja uudistusmielisyys. Kokoomus on toiminut vuosikymmeniä hallituksessa, mutta kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen puolue päätyi oppositioon ainakin seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Kokoomus ilmoittaa perusarvoikseen muun muassa vapauden, vastuun, demokratian ja välittämisen. Puolue tunnetaan myös sivistyksen puolestapuhujana, joskin tämä sivistyspuolueen leima sai kolhun edellisellä vaalikaudella, jolloin kokoomuksen ja keskustan johdolla tehtiin historian suurimmat leikkaukset koulutuksen rahoituksesta. Puolue ajaa myös yrittäjien asioita ja korostaa toiminnassaan yritysten vastuullisuutta yhteiskunnallisina toimijoina.

Suomen Keskusta

Keskustan (KESK) puheenjohtajana toimii Juha Sipilä, mutta valta vaihtuu vuoden 2019 puoluekokouksen jälkeen, sillä Sipilä on ilmoittanut luopuvansa tehtävästi. Suurin ennakkosuosikki uudeksi puheenjohtajaksi on Antti Kaikkonen.

Keskusta pyrkii olemaan maltillisen uudistusmielinen ja kannattaa toiminnassaan sosiaalisia arvoja. Keskusta tunnetaan erityisesti maaseudun puolueena, joka ajaa ennen kaikkea maaseutuvaltaisten alueiden asioita. Puolue kannattaa myös ekologisia arvoja, tukee yrittäjyyttä ja korostaa ihmisten vastuullisuutta. Keskustalla on ollut EU-jäsenyyden aikana tärkeä rooli Suomen maatalouden puolustamisessa myös eurooppalaisella tasolla.

Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue

Antti Rinteen johtama Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue (SDP) oli eräs kevään 2019 vaalien suurimmista voittajista. Monien oppositiovuosien jälkeen puolue pääsi vaalivoiton myötä hallitukseen ja puheenjohtajasta tuli pääministeri. Puolueen ihanteisiin kuuluu vapaan, tasa-arvoisen ja solidaarisen yhteiskunnan luominen. Vaikka puolue oikeisto-vasemmisto-akselilla tarkasteltuna onkin nykyään lähempänä keskustaa kuin ennen, pidetään SDP:tä edelleen verrattain vasemmistolaisena puolueena. Perusarvojensa mukaisesti se nimittäin vastustaa aktiivisesti hallitsematonta ja vapaata markkinataloutta ja erityisesti palvelujen yksityistämistä.

Vihreä liitto

Vihreän liiton (VIHR) puheenjohtajana toimii vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen Maria Ohisalo, jota ennen tehtävässä toimi Pekka Haavisto. Ohisalo on myös uuden hallituksen sisäministeri. Nimensä mukaisesti puolueelle ovat tärkeitä vihreät arvot, ja sen arvopohja perustuu sosiaaliliberalismiin. SDP:n ja Vasemmistoliiton tavoin Vihreät kritisoi markkinataloutta ja kannattaa feminismiä ja monikulttuurisuutta. Monet puolueen kannattajista puoltavat samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja adoptio-oikeutta. Merkittävä osa puolueen kannattajista vastustaa yleistä asevelvollisuutta.

Perussuomalaiset

Perussuomalaiset (PS) on puolue, joka puheenjohtajansa Jussi Halla-ahon johdolla pyrkii ajamaan ennen kaikkea maahanmuuttoon ja Suomen itsenäisyyteen liittyviä asioita. EU-kriittisyydestään tunnettu puolue on nostanut kannatustaan, ja sitä pidetäänkin kevään 2019 eduskuntavaalien suurimpana voittajana. Puolue jakautui kesällä 2017, kun osa puolueen johtohahmoista perusti oman Sininen tulevaisuus -puolueensa. Sinisten poliittinen tulevaisuus kuitenkin törmäsi eduskuntavaalitappioon, eikä yksikään puolueen ministereistä lunastanut paikkaa jatkokaudelle eduskunnassa.

Perussuomalaisia pidetään oikeistolaisena puolueena maahanmuuttoon liittyvien näkemystensä vuoksi, mutta monien muiden näkemystensä suhteen puolueen arvot ovat lähempänä keskustaa kuin äärioikeistoa. Perussuomalaiset on myös yksi väärinymmärretyimmistä puolueista, ja erityisesti Vasemmistoliitto ja Vihreät käyttävät melko paljon resursseja Perussuomalaisten vastustamiseen. Tästä huolimatta Perussuomalaisten kannattajiin kuuluvia henkilöitä on kaikissa yhteiskuntaluokissa, ja puolue onkin onnistunut viime vuosina vakuuttamaan äänestäjiä myös muiden puolueiden kannattajien joukosta.