Hyvän poliitikon ominaisuudet

Millainen on hyvä poliitikko? Ovatko kaikki poliitikot luonteeltaan samanlaisia? Tässä artikkelissa pohdimme sitä, mitkä ominaisuudet tekevät poliitikosta hyvän. Jos olet kiinnostunut politiikasta ja politiikan historiasta, suosittelemme tutustumaan myös muihin sivustomme artikkeleihin.

Onko poliitikon ominaisuuksilla merkitystä?

Kansanedustajien ja ministeriöiden taustoista on keskusteltu viime vuosina paljon. Joidenkin mielestä hyvän poliitikon vaatimukset ovat koventuneet viime vuosina. Sosiaalisen median valtakaudella poliitikkojen odotetaan osaavan käyttäytyä erilaisissa ympäristöissä luontevasti, vaikka he itse olisivatkin vanhemman sukupolven edustajia ja siten tottuneet toimimaan enemmän verkkomaailman ulkopuolella.

Poliitikko edustaa kansaa ja tekee päätöksiä demokratian periaatteiden mukaisesti. Erityisesti kansanedustajien odotetaan olevan samaistuttavia ja lähellä tavallisen ihmisen arkea. Monet pitävät tätä jopa välttämättömyytenä hyvien päätösten tekemiselle.

Poliitikon tärkeät ominaisuudet

Hyvä poliitikko on ainakin

  • utelias ja kiinnostunut erilaisista asioista
  • halukas kehittämään maan ja alueen asioita
  • kuuntelutaitoinen ja erilaiset näkemykset huomioon ottava.

Suomessa myös rehellisyyttä ja luotettavuutta pidetään hyvinä ominaisuuksina, mutta toisaalta poliitikkojen kohdalla suomalaisetkin ovat oppineet ajan myötä ymmärtämään paremmin sen, että politiikassa kompromissit ovat välttämättömiä. Tutkimusten mukaan se, miten paljon möläytyksiä ja julkisia kömmähdyksiä poliitikolta sallitaan, vaihtelee merkittävästi henkilöstä toiseen. Toisten poliitikkojen toimintaa ruoditaan jatkuvasti julkisuudessa, kun taas toiset saavat temmeltää jokseenkin vapaasti ja möläytellä melkein mitä tahansa joutumatta siitä vastuuseen.