SDP:N HISTORIA
SUOMEN POLIITTISET PUOLUEET

SDP:N HISTORIA

Kevään 2019 eduskuntavaalien suurimpiin voittajiin kuului SDP, jolla on uudessa eduskunnassa peräti 39 edustajaa. Tässä artikkelissa kerromme lyhyesti SDP:n historiasta.

PUOLUEEN PERUSTAMINEN JA TOIMINTAPERIAATTEET

Jo vuonna 1899 Turussa perustettu SDP toimi aluksi nimellä Suomen Työväenpuolue. Nykyinen nimi, Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue, otettiin käyttöön noin neljä vuotta myöhemmin vuonna 1903. Nimenmuutosta käsiteltiin Forssan puoluekokouksessa, jossa syntyi myös puolueen ensimmäinen periaateohjelma, joka tunnetaan puolueen sisällä maineikkaana Forssan ohjelmana.

SDP oli vuosisadan alkupuolella selkeästi eduskunnan suurin puolue. Ensimmäiset eduskuntavaalit pidettiin vuonna 1907, ja siitä eteenpäin SDP:n asema eduskunnassa ja yleensä poliittisessa kentässä on ollut vakaa. Tyypillisesti eduskunnassa on ollut aina porvarillinen enemmistö, ja Keskusta ja Kokoomus ovat onnistuneet päihittämään SDP:n maan suurimpana puolueena vain harvoin.

SDP HALLITUKSESSA

Yleensä Suomen hallitukset ovat olleet monipuoluehallituksia. SDP on ollut monissa lyhytikäisissä hallituksissa erityisesti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Erityisen pitkiä hallitusjaksoja SDP:n johtamissa hallituksissa on 1900-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, jolloin Paavo Lipponen toimi pääministerinä peräti kahden hallituskauden verran peräkkäin. SDP:n joukoista on noussut monta henkilöä myös presidentin työhön. Tunnettuja SDP-taustaisia presidenttejä ovat olleet esimerkiksi Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen, joka sai kansainvälistä huomiota erityisesti siksi, että hän oli Suomen ensimmäinen naispresidentti.

Kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen SDP johti hallitusneuvotteluja, ja hallituksen pääministerinä toimii odotetusti SDP:n Antti Rinne.