EDUSKUNNAN KOOSTUMUS
Suomessa järjestetään eduskuntavaalit neljän vuoden välein. Viimeksi vaalit järjestettiin huhtikuussa 2019. Tässä artikkelissa kerromme huhtikuussa 2019 toimikautensa aloittaneen eduskunnan koostumuksesta. Jos olet kiinnostunut eduskunnan toiminnasta ja yleensä politiikasta, tutustu myös sivustomme muihin artikkeleihin.
UUSI EDUSKUNTA
Järjestyksessään Suomen 38. eduskuntavaalit pidettiin 14.4.2019. Vaaleissa valittiin edustajat vaalikaudelle 2019-2023. Vaalien tulos oli monin tavoin hämmästyttävä. Ensinnäkin naisia valittiin 92, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Edellinen ennätys on vuodelta 2011, jolloin eduskuntaan valittiin 85 naista. Toinen hämmästyttävä seikka vaalituloksessa oli se, ettei mikään puolue saanut yli 20 prosenttia annetuista äänistä. Myös tämä tapahtui eduskuntavaalien historiassa ensimmäistä kertaa.
Vaalituloksen seurauksena puoluerekisteristä poistettiin kaksi poliittista puoluetta, jotka eivät olleet kaksissa peräkkäisissä vaaleissa saaneet puolueelleen yhtään kansanedustajaa. Nämä puolueet olivat Kommunistinen Työväenpuolue ja Suomen Kommunistinen puolue.
Sosiaalidemokraatit saivat 40 paikkaa, Perussuomalaiset 39 paikkaa ja Kokoomus 38 paikkaa. Vaalien suurin häviäjä oli Keskusta, joka menetti yhteensä 18 paikkaa. Uudessa eduskunnassa sillä on vain 31 edustajaa. Vihreät oli vaalivoittaja, sillä se lisäsi paikkamääräänsä 15:sta 20:een. Myös Vasemmistoliitto sai lisäpaikkoja, ja nykyisessä eduskunnassa sillä on yhteensä 16 kansanedustajaa. RKP ja Kristillisdemokraatit säilyttivät paikkamääränsä ennallaan, ja paikkoja niillä on 9 ja 5.
Eräs kiinnostavista asioista vaalituloksessa oli kuitenkin se, että Perussuomalaisista vaalikauden aikana irtaantunut Sininen tulevaisuus ei saanut yhtään edustajaa uuteen eduskuntaan, vaikka sillä oli hallituksessa ministereitäkin. Sampo Terhon johtama puolue pohtiikin nyt tulevaisuuttaan poliittisessa kentässä.
UUDEN EDUSKUNNAN SAAMA MEDIAJULKISUUS
Uusi eduskunta on saanut mediahuomiota lähiviikkoina erityisesti siksi, että osa kansanedustajista on jo käyttänyt suuria summia rahaa taksilla ajeluun. Kansalaisissa kiivasta keskustelua herättää erityisesti se, että jotkut kansanedustajat liikkuvat taksilla jopa 200 metrin matkoja.